Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/201
Title: Молочність корів – первісток м'ясних порід
Other Titles: Молочность коров – первотёлок мясных пород
Мilking capacity of cows – first-calf meat breed heifers
Authors: Гончарова, Ірина Іванівна
Гончарова, Ирина Ивановна
Goncharova, Irina Ivanovna
Keywords: порода
селекція
молочність
первістки
жива маса телят
порода
селекция
молочность
первотёлки
живая масса телят
breed
selection
milking capacity
first-calf heifers
body weight of calves
Issue Date: 2016
Publisher: Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет
Citation: Гончарова І. І. Молочність корів – первісток м'ясних порід / І. І. Гончарова // Науково-технічний бюлетень / Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет. – 2016. ‒ №5, т. 2. – С. 124-127.
Abstract: У статі розглядається молочність корів знам’янського внутрішньопородного типу поліської м’ясної породи вирощених при різній інтенсивності годівлі. Таким чином, інтенсивне вирощування позитивно впливає на молочність первісток, так вона була на 5,93 и 2,90% більше, ніж у ровесниць, котрі знаходилися на низькому рівні вирощування і коливалась у межах 1190 - 1220 кг, що позитивно вплинуло на інтенсивність росту їх приплоду
Description: В статье рассматривается молочность коров знаменского внутрипородного типа полесской мясной породы выращенных на разной интенсивности кормления. Таким образом, интенсивное выращивание положительно влияет на молочность первоток, так она была на 5,93 и 2,90% больше, чем у сверстниц, которые находились на низком уровне выращивании и колебалась в пределах 1190 - 1220 кг, что положительно повлияло на интенсивность роста их приплода. In beef farming a cow is considered to be better if it gives birth to a calf for the first time at younger age and if it has good mothering abilities at high milking capacity, which makes it possible to receive calves with higher body weight before their absence. Milking capacity of meat breed heifers is the principal factor that determines the growth and development of suckler calves and economic efficiency of beef farming in Ukraine. Research shows that meat breed heifers have insufficient milking capacity and lower body weight of ablate calves. This is a deterrent factor to their wide usage in the market economy. Ws which have insufficient milking capacity (less than 1200 kg) are not able to grow big calves without the additional usage of concentrated forage and they are accompanied by a price rise in growth and reduced profits. It is therefore necessary to normalize selection to increase milking capacity meat breed heifers up to 1600-2000 kg. Body weight of suckler calves depends on the level of milking capacity of heifers which is one of the most important factors in beef production in beef farming. This factor shows the amount of products which we receive from one cow per year
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/201
Appears in Collections:Фахові видання України

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Goncharova_Molochnist_koriv_2016.pdf833.9 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.