Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/259
Title: Харчова цінність козиного молока
Other Titles: Пищевая ценность козьего молока
Properties of goat’s milk and ways of its use
Authors: Слинько, Віктор Григорович
Слинько, Виктор Григорьевич
Slynko, Biktor
Скляренко, Олена Веніамінівна
Скляренко, Елена Вениаминовна
Sklyarenko, Olena
Keywords: козине молоко
харчові якості
лікувальні властивості
дієтичне харчування
козье молоко
пищевые качества
лечебные свойства
диетическое питание
Issue Date: 2016
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Слинько В. Г. Харчова цінність козиного молока / В. Г. Слинько, О. В. Скляренко // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини : збірник наукових праць Харківської державної зооветеринарної академії. – Харків, 2016. - Вип. 32, ч. 1. – С. 125-131.
Abstract: У статті досліджено питання харчової цінності козиного молока та виокремлено найбільш перспективні напрямки використання цього продукту у харчовій промисловості.
Description: Уникальность козьего молока состоит в том, что по своим физико-химическим свойствам и вкусу оно выгодно отличается от молока других видов животных. Химический состав козьего молока по некоторым показателям превосходит коровье. Данный продукт не нуждается в термической обработке, так как оно не содержит бактерии туберкулёза: козы им практически не болеют. Козье молоко по своему составу наиболее сходно с грудным молоком, поэтому рекомендуется детям грудного возраста в качестве прикорма, а иногда в качестве заменителя женского молока. Переваримость козьего молока и молочных продуктов очень высокая – 94-98 %. Данный продукт обогащает организм человека полноценными белками, жирами, важными для организма минеральными солями и витаминами. Оно улучшает здоровье при различных заболеваниях, кроме того благотворно воздействует на систему пищеварения как для молодых, так и для пожилых людей. Учитывая особенности и качественные показатели козьего молока, самыми оптимальными направлениями использования данного продукта в пищевой промышленности является диетическое и детское питание. The uniqueness of goat’s milk is that it differs from the milk of other kinds of animals by its physical and chemical properties and taste. The chemical composition of the product under investigation exceeds the cow’s milk by some indicators. During the digestion in the nursing baby the clot of goat’s milk by its composition is similar to the clot of breast milk. That is why goat’s milk is recommended to the infants as a complementary feeding and sometimes as a breast milk replacer. The digestibility of goat’s milk and dairy products is very high – 94-98%. Goat’s milk does not need termal treatment as it does not contain bacteria of tuberculosis: goats do not suffer from the above disease. Higher content of easily – digestible protein is important for baby nutrition as well as for sick and recovering people. Goat’s milk improves health at different diseases. One of the peculiarities of the above product is the beneficial effect on the digestive system both in young and old people. This product enriches the human body with complete proteins, fat, salts and vitamins that are essential for the organism. Taking into consideration the peculiarities and qualitative indicators of goat’s milk the most optimal directions of its use in the food industry are dietary and baby nutrition.
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/259
Appears in Collections:Фахові видання України

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Slynko_Kharchova_tsinnist_2016.pdf263.21 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.