Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/343
Title: Підвищення стійкості організму свиней до окисного стресу засобами рослинного походження
Other Titles: Повышение стойкости организма свиней к окислительному стрессу средсвами растительного происхождения
Increase in resistance of pigs to oxidative stress by means of plant origin
Authors: Жукова, Ірина Олексіївна
Zhukova, Irina Оleksііvna
Жукова, Ирина Алексеевна
Молчанов, Анатолій Анатолійович
Molchanov, Anatoliy Anatoliуоvich
Молчанов, Анатолий Анатолиевич
Антіпін, Сергій Леонідович
Antipin, Sergіу Leonidovich
Антипин, Сергей Леонидович
Keywords: свині
каталаза
маклея серцевидна
супероксиддисмутаза
тіобарбітурова кислота
антиоксидантна активність
дієнові кон’югати
малоновий діальдегід
антиоксидантна система
свиньи
маклея сердцевидная
тиобарбитуровая кислота
антиоксидантная активность
диеновые конъюгаты
антиоксидантная система
малоновый диальдегид
pigs
catalase
superoxidedismutase
thiobarbiturate acid
antioxidant activity
dien conjugates
malonic dialdehyde
antioxidant system
Issue Date: 2016
Publisher: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького
Citation: Жукова І.О. Підвищення стійкості організму свиней до окисного стресу засобами рослинного походження / І.О.Жукова, А.А. Молчанов, С.Л. Антіпін // // Науковий вісник ЛНУВМБТ ім. С.З.Гжицького – 2017, vol. 19, № 74 – С. 33-37.
Abstract: Свинарство в Україні – пріоритетна і перспективна галузь сільського господарства у вирішенні проблеми забезпечення населення якісними продуктами харчування (м'ясо, сало). Виробництво м’яса є одним з із складних у сфері агропромислового комплексу. Це питання неможливо вирішувати без інтенсивного розвитку галузі, оскільки свині відрізняються скоростиглістю і високим виходом продуктів забою. У науковій статті наведені дані щодо дослідження стану антиоксидантної системи свиней за застосування маклеї серцевидної та додавання до корму добавки необробленого зерна гречки «зелена гречка» як джерела кверцетину. Проведеними дослідами встановлено, що додавання свиням до корму маклеї серцевидної у дозі 72 і 210 мг/10 кг корму, а також «зеленої гречки» з розрахунку 1,25 і 6,25 г/кг маси тіла в усіх групах призводило до підвищення приросту маси поросят у середньому на 10–40% та стимулювало процеси антиоксидантного захисту у організмі дослідних поросят, що характеризувалось інгібіцією процесів перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) (зниження концентрації первинних і вторинних його ТБК-активних продуктів – дієнових кон’югатів (ДК) і малонового діальдегіду (МДА)), а також, спочатку підвищенням, а потім зниженням до фізіологічних величин активності антиоксидантних ферментів (каталази і супероксиддисмутази (СОД)) та відновленням пулу ендогенної загальної антиоксидантної активності (АОА). Свиноводство в Украине – приоритетная и перспективная отрасль сельского хозяйства в решении проблемы обеспечения населения качественными продуктами питания (мясо, сало). Производство мяса является одним из сложных в сфере агропромышленного комплекса. Этот вопрос невозможно решить без интенсивного развития отрасли, поскольку свиньи отличаются скороспелостью и высоким выходом продуктов убоя. В статье приведены данные об исследовании состояния антиоксидантной системы свиней после применения маклеи сердцевидной и добавлении к корму необработанного зерна гречихи «зеленая гречиха» как источника кверцетина. Опытами установлено, что добавление свиньям к корму маклеи сердцевидной в дозе 72 и 210 мг/10 кг корма, а также «зеленой гречихи» из расчета 1,25 и 6,25 г/кг массы тела во всех группах приводило к повышению прироста массы поросят в среднем на 10–40% и стимулировало процессы антиоксидантной защиты в из организме, что характеризировалось ингибицией процессов перекисного окисления липидов (ПОЛ) (снижение концентрации первичных и вторичных его ТБК-активных продуктов – диеновых конъюгатов (ДК) и малонового диальдегида (МДА), а также, сначала повышением, а затем снижением до физиологической нормы активности антиоксидантных ферментов (каталазы и супероксиддисмутазы) и восстановлением пула эндогенной общей антиоксидантной активности. Pig breeding in Ukraine is a priority and perspective branch of agriculture to solve the problem of providing the population with the food products of high quality (meat, fat). Meat production is one of the most complicated industries in the field of agriculture. The problem of providing the population with meat is almost impossible to solve without the intensive development of the industry since pigs are different from other farm animals by the premature and high output of slaughter products. The article presents the data of the research on the state of the antioxidant system of pigs when using Macleay and the additives of raw buckwheat «buckwheat green» as the source of quercetin to the feeds. As a result of the experiment it has been found out that the addition of Macleay to the feeds of pigs at the dose of 72 and 210 mg/10 kg of feeds as well as «green buckwheat» at the rate of 1.25 and 6.25 g/kg of body weight in all groups led to the increase in the weight gain of piglets on average by 10–40% and it stimulated the processes of antioxidant protection in the experimental piglets that was characterized by the inhibition of the processes of peroxidation of lipids (POL) (the decrease in the concentration of its primary and secondary TBA-active products– dien conjugates (DC) and malonic dialdehyde (MDA)) and also at first the increase and then the decrease to the normal physiological activity of antioxidant enzymes (catalase and superoxide dismutase (SOD)) and the restoration of the pool of endogenous total antioxidant activity (AOA).
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/343
Appears in Collections:Фахові видання України

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zhukova14.pdf279.97 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.