Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/362
Title: Вплив йодо- та бета- каротиноімісної добавок на покращення функціональних та товарознавчих показ-ників сирної пасти з козиного молока
Other Titles: Влияние йодо и бета каротиносодержащей добавки на улучшение функциональных и товароведческих показателей творожной пасты из козьего молока.
Effect of iodine and beta-carotene supplements on the improvement of functional and commodity parameters of cheese paste produced from goat’s milk
Authors: Рижкова, Таїсія Миколаївна
Рыжкова, Таисия Николаевна
Ryzhkova, Taіsіya
Бондаренко, Тетяна Аркадіївна
Бондаренко, Татьяна Аркадьевна
Bondarenko, Tetyana
Keywords: Сирна паста
молочнокислі бактерії
структурно-механічні властивості
деформація
навантаження
Творожная паста
молочнокислые бактерии
структурно - механические свойства
деформация
нагрузка
Cheese paste
lactic acid bacteria
structural and mechanical properties
deformation
load
Issue Date: 2017
Publisher: Научные труды Sworld
Citation: Рижкова Т. М. Вплив йодо- та бета- каротиноімісної добавок на покращення функціональних та товарознавчих показників сирної пасти з козиного молока // Т. М. Рижкова, Т. А. Бондаренко // Научный взгляд в будущее. – Одесса : КУПРИЕНКО СВ, 2017. – Вып. 5, т. 2. - С. 65-72.
Abstract: В статті описано технологічний процес виробництва сиркової пасти з козиного молока з підвищеними функціональними властивостями, збагаченої йодом, вітаміном С, β - каротином і молочнокислими мікроорганізмами. Визначено вплив цих добавок на структурно-механічні властивості пасти. Використання заквашувальної мікрофлори, до складу якої входять ацидофільні молочнокислі палички, біфідо-бактерії та лактобактерії, дозволяє збільшити термін зберігання пасти та віднести її до продуктів функціонального призначення. Результати дослідження свідчать, що всі добавки впливають на деформаційну поведінку пасти. Найбільш помітний вплив чинить добавка Еламін, білки і вуглеводи якої здатні зв’язувати вологу в пасті та спричиняти опір навантаженню.
Description: The technological process to produce goat milk cheese paste with the improved functional properties, enriched by iodine, vitamin C, β- carotene and lactic acid microorganisms has been described in the article. The effect of the above supplements on the structural and mechanical properties of paste has been determined. The use of the fermented microflora that has acido philic lactic acid bacteria, bifidobacteria and lactobacteria in its composition, can increase the shelf life of the paste and bring it to the products of functional purpose. The results of the investigation have proved that all supplements effect the deformation behavior of the paste. The additive Elamin has the most noticeable effect as the proteins and carbohydrates of the above additive are able to bind moisture in the paste and to develop resistance to load. В статье описан технологический процесс производства творожной пасты из козьего молока с повышенными функциональными свойствами, обогащенной йодом, витамином С, β - каротином и молочнокислыми микроорганизмами. Определено влияние этих добавок на структурно-механические свойства пасты. Использование заквасочной микрофлоры, в состав которой входят ацидофильные молочнокислые палочки, бифидобактерии и лактобактерии, позволяет увеличить срок хранения пасты и отнести ее к продуктам функционального назначения. Результаты исследования свидетельствуют, что все добавки влияют на деформационное поведение пасты. Наиболее заметное влияние оказывает добавка Эламин, белки и углеводы которой способны связывать влагу в пасте и вызывать сопротивление нагрузке.
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/362
Appears in Collections:Тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ryzhkova_Effect_of_iodine_2017.pdf160.58 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.