Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/380
Title: ІННОВАЦІЙНІ НАПРЯМКИ УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА ПРИ ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ-ТЕХНОЛОГІВ
Other Titles: INNOVATIVE DIRECTIONS TO IMPROVE MILK PRODUCTION TECHNOLOGIES WHEN TRAINING TECHNOLOGISTS ИННОВАЦИОННЫЕ НАПРАВЛЕНИЯ СОВЕРШЕНСТВОВАНИЯ ТЕХНОЛОГИИ ПРОИЗВОДСТВА МОЛОКА ПРИ ПОДГОТОВКЕ СПЕЦИАЛИСТОВ-ТЕХНОЛОГОВ
Authors: Зандарян, Валентина Афанасіївна
Зандарян, Валентина Афанасиевна
Zandaryan, Vаlentina Afanasiivna
Криворучко, Юрій Іванович
Криворучко, Юрий Иванович
Krivoruchko, Yurii Ivanovich
Keywords: Тваринництво, навчальний процес, інновації, розвиток, молочне скотарство; животноводство, учебный процесс, инновации, развитие, молочное скотоводство; stock-raising, educational process, innovations, development, dairy cattle breeding.
Issue Date: 2016
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Зандарян В.А., Криворучко Ю.І. Інноваційні напрямки удосконалення технології виробництва молока при підготовці фахівців-технологів / В.А.Зандарян, Ю.І.Криворучко // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини: збірник наукових праць Харківської державної зооветеринарної академії . – Х.: РВВ ХДЗВА, 2016.-Вип.32, Ч.1, «Сільськогосподарські науки». – С.33-43.
Abstract: Розглянуті напрямки інноваційного розвитку технологій виробництва молока при вивченні дисципліни «Інноваційні технології виробництва продукції тваринництва (розділ «Молочне скотарство»). Наведено приклади впровадження інноваційних розробок при інтенсивному виробництві молока.
Description: В статье рассмотрены направления инновационного развития при изучении дисциплины «Инновационные технологии производства продукции животноводства (раздел «Молочное скотоводство»), которая была включена в учебный план подготовки магистров в 2015-2016 учебном году. Указанный раздел состоит из 60 часов в т. ч. 12 ч. лекций, 18 ч. практических занятий и 30 часов отведены на самостоятельную работу студентов. При написании новых тем лекций и практических занятий использованы новые научные технологические разработки, которые касаются оценки, совершенствования существующих и внедрения новейших инновационных технологий производства молока в Украине и за рубежом. При этом был использован системно-нормативный подход, методы моделирования, методы выбора оптимальных вариантов решений, законы улучшения управления и повышения идеальности процесса. Раздел изучает инновационные векторы совершенствования технологии производства молока как системы: направление мирового научно-технического прогресса в селекции молочного скота и его использование для совершенствования отечественного молочного скотоводства; особенности организации воспроизводства и выращивания высокопродуктивных коров; инновационные методы организации биологически полноценного кормления и интенсивного кормопроизводства; сравнение технологии производства молока в Украине и странах с развитым молочным скотоводством; проведение реконструкции животноводческих помещений как способа внедрения передовых технологий. При проведении практических занятий основное внимание уделено оценке оптимальности технологии производства молока по основным факторам её эффективности; изучению требований к животным желательного типа при интенсивном производстве; моделированию поточно-фазовой технологии выращивания высокопродуктивных коров, производства молока с экономическим обоснованием; организации технологии производства молока в крестьянских (фермерских) хозяйствах на инновационной основе; социальным и экологическим последствиям от внедрения новых решений. При изучении дисциплины основное внимание уделяется тому, что без коренной модернизации существующих технологий производства молока на основе использования инновационных достижений отечественной и мировой науки и техники, нельзя осуществить возрождение и развитие отрасли молочного скотоводства, повысить её эффективность и решить проблему села. Главную роль при этом играет подготовка квалифицированных специалистов-технологов. Innovative development directions in the discipline study “Innovative technologies of animal production” (section “Dairy stock – breeding”) that was included in the curriculum of master's degree in 2015-2016 academic year have been considered in the article. The above mentioned part consists of 60 hours including 12 hours of lectures, 18 hours of practical classes and 30 hours of students independent work. New scientific and technological projects connected with the estimation, improvement and introduction of new innovative milk production technologies in Ukraine and abroad have been used for the preparation of new lecture themes and practical classes. The system and normative approach, modelling methods, methods of choice of optimal variants of decisions, the laws to improve management improvement and increase the ideality of the process have been used. The sections study the innovative vectors of improvement in milk production technologies as a system: the direction of the world scientific and technical progress in the dairy cattle selection and its use for the improvement of the native dairy cattle breeding; the peculiarities of the organization of reproduction and growing of highly productive cows; innovative methods in the organization of the biologically valuable feeding and intensive forage production; comparison of milk production technology in Ukraine and in the countries with the developed dairy cattle breeding; the realization of the reconstruction of housing for livestock as a method to introduce progressive technologies. When conducting practical classes special attention has been paid to the assessment of the optimality of milk production technology by the main factors of its efficacy; to the study of the requirements to the animals of the desired type at the intensive production; to modeling of line and phase technology of rearing of highly productive cows, milk production with economic substantiation; to the organization of milk production technology on farmer’s enterprises on the innovation basis; to the social and ecological consequences of the implementation of new decisions. When studying the discipline the attention has been focused on the native modernization of the existing milk production technologies on the basis of drawing on innovative accomplishments of home and world science and technique, it is impossible to carry out a revival and development of dairy cattle breeding industry, to promote its efficiency and to decide the problem of a village. The leading role is played by the preparation of skilled specialists-technologists.
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/380
Appears in Collections:Фахові видання України



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.