Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/421
Title: Особливості енергетичного обміну у курчат-бройлерів під час технологічного вирощування та застосування гуматів і каротиноїдів.
Other Titles: Peculiarities of energy exchange for chickens-broilers in the period of the technological growing and at the use of humatis and carotinoides.
Особенности энергетического обмена у цыплят-бройлеров в период технологического выращивания и при использовании гуматов и каротиноидов
Authors: Гладка, Наталія Іванівна
Gladka, Nataliya Ivanivna
Гладкая, Наталия Ивановна
Keywords: курчата-бройлери
ферменти гліколізу
енергетичний обмін
окисне фосфорилування
кормові добавки
broilers
enzymes of glycolize
energy exchange
oxidaze phosphorilation
feed supplements
цыплята-бройлеры
ферменты гликолиза
энергетический обмен
окислительное фосфорилирование
кормовые добавки
Issue Date: 2008
Publisher: Національний аграрний університет
Citation: Гладка Н.І. Особливості енергетичного обміну у курчат-бройлерів під час технологічного вирощування та застосування гуматів і каротиноїдів. : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 03.00.04 "Біохімія" / Національний аграрний університет. Київ, 2008. 21 c.
Abstract: Дисертація присвячена вивченню особливостей енергетичного обміну на різних етапах вирощування курчат-бройлерів, впливу кормових добавок гумінових кислот („Гумісол”) та мікробіального каротину („Вітадепс”) на ключові реакції біологічного окиснення в клітинах печінки та підшлункової залози м’ясних курчат, а також їх дії на інтенсивність росту, розвиток, збереженість поголів’я та конверсію кормів. Проведені дослідження показують, що активність одного з ключових ферментів гліколізу (ФФК) підвищується, а дегідрогеназ циклу трикарбонових кислот (α-КГДГ і СДГ) знижується впродовж вирощування курчат-бройлерів. Було встановлено максимальну активність оксидазної і фосфорилюючої активності мітохондрій печінки на початку дослідження, при цьому ефективність та інтенсивність окисного фосфорилування підвищується впродовж досліджуваного періоду розвитку птиці. Виявлено позитивний вплив кормових добавок „Вітадепс” (2,7 г/кг корму) та „Гумісол” (20 мл/кг корму) на низку реакцій енергетичного обміну. Практичну значимість представляють дані щодо впливу зазначених кормових добавок на продуктивність, ефективність приросту та збереженість птиці. The dissertation is devoted to the study of energy exchange peculiarities at the early stages of broilers’ growth, to the influence of food supplements of guminic acids („Gumisol”) and microbial carotine („Vitadeps”) on the key reactions of biological oxidation in the liver and pancreatic cells of broiler chickens, and also their effect on growth, development, stock protection and feed conversation for the unit of production. The conducted researches show that the activity of one of the key enzymes of glycolize (phosphofructokinase) increases, and dehydrogenasis of Krebes’ cycle (α-KGDG and SDG) reduces at the early stages of broiler chickens growth. The maximum activity of oxidaze and phosphorilation activity of the liver mitochondria at the beginning of its development has been established. Efficiency and intensity of oxidaze phosphorilation increases during research period of poultry ontogenesis. Correlative dependence of metabolism and energy exchange indices with live weight increase of broiler chickens has been determined. The positive effect of feed supplements „Vitadeps” (2,7 g/kg of feedstaff) and „Gumisol” (20 ml/kg of feedstaff) on the number of energy exchange has been found. Data on the influence of feed supplements „Vitadeps” and „Gumisol” on the productivity, efficiency of gain weight of broiler chickens and stock protection are of great practical value. Диссертация посвящена изучению особенностей энергетического обмена на разных этапах развития цыплят-бройлеров, влияния кормовых добавок гуминовых кислот („Гумисол”) и микробиального каротина („Витадепс”) на ключевые реакции биологического окисления в клетках печени и поджелудочной железы цыплят-бройлеров, а также их действию на рост, развитие, сохранность поголовья и конверсию кормов. Проведенные исследования показывают, что активность одного из ключевых ферментов гликолиза (ФФК) повышается, а дегидрогеназ цикла трикарбоновых кислот (α-КГДГ и СДГ) снижается в течение выращивания цыплят-бройлеров. Было установлено максимальную активность оксидазной и фосфорилирующей активности митохондрий печени в начале исследования, при этом эффективность и интенсивность окислительного фосфорилирования повышается на протяжении исследуемого периода развития птицы. Выявлено положительное влияние кормовых добавок "Витадепс" (2,7 г/кг корма) и "Гумисол" (20 мл/кг корма) на ряд реакций энергетического обмена. Практическую значимость представляют данные о влиянии указанных кормовых добавок на производительность, эффективность прироста и сохранность птицы.
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/421
Appears in Collections:03.00.04 - біохімія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Gladka_ Osoblyvosti_enerhetychnoho_2008.pdf563.51 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.