Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/833
Title: THE INFLUENCE OF THE ENVIRONMENT ON MICROBIOLOGICAL PARAMETERS OF SNAILS’ MEAT
Other Titles: ВПЛИВОТОЧУЮЧОГО СЕРЕДОВИЩА НА МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ М’ЯСА РАВЛИКІВ
ВЛИЯНИЕ ОКРУЖАЮЩЕЙ СРЕДЫ НА МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ ПОКАЗАТЕЛИ МЯСА УЛИТОК
Authors: Данілова, Ірина Сергіївна
Danilova, Irina Sergeevna
Данилова, Ирина Сергеевна
Данілова, Тетяна Миколаївна
Danilova, Tetyana Mykolaivna
Данилова, Татьяна Николаевна
Keywords: meat, snail, microbiological parameters, influence, environment
м’ясо, равлик, мікробіологічні показники, вплив, оточуюче середовище
мясо, улитка, микробиологические показатели, влияние, окружающая среда
Issue Date: 2019
Publisher: Ukrainian Journal of ecology
Citation: Danilova I. & Danilova T. (2019). Vplyv navkolyshnoho seredovyshcha na mikrobiolohichni pokaznyky m'yasa ravlykiv [Influence environment on microbiological parameters of meat snails] Ukrainian Journal of ecology, 2019, 9 (3), pp. 37-40 [In Ukrainian]. (Web of science)
Abstract: Among the problems of hygiene of food products special attention is paid to the prophylaxis of human illnesses which occur as a result of the use of such quite exotic product as snails’ meat that can be affected by microflora, as well as to the improvement of hygienical conditions of breeding, transporting and processing of meat. Microorganisms get to the organism of snails systematically and their presence confirms certain mechanism of infection of gastropods molluscs and in such way characterizes the object from the point of view of potential danger. Food product including snails’ meat is a favourable medium for their development. In order to prevent the development of microorganisms it is necessary to minimize or to limit the influence of the factors of environment on the organism of snails. Air, soil and water belong to such factors. At certain conditions pathogenic microbes get to the intestines of snails from the environment and can penetrate to other organs and muscles. As a result, meat from such snails is of low quality and biodegradable. It was determined in the conducted research that for snails breeding it is necessary to minimize negative influence of environmental factors of air, soil and water. In the premises where snails are kept when it is cold the amount of dust and consequently the amount of microorganisms depends on the way of premises cleaning, organiation of production process, application and efficiency of ventilation, etc. Contamination of snails, and therefore, of prepared products by microflora leads not only to considerable economic loss but also can become a reason of getting of poisonous substances and pathogenic bacteria to the human organism that cause serious diseases which can be dangerous for life. Keywords: meat, snail, microbiological parameters, influence, environment.
Description: Серед проблем гігієни харчових продуктів особлива увага приділяється профілактиці захворювань людини, що виникають в результаті використання такого досить екзотичного продукту, як м'ясо равлики, на яке може впливати мікрофлора, а також поліпшенню гігієнічних умов. умови розведення, транспортування та переробки м'яса. Мікроорганізми систематично потрапляють в організм равликів, і їх наявність підтверджує певний механізм зараження черевоногих молюсків і таким чином характеризує об'єкт з точки зору потенційної небезпеки. Харчовий продукт, включаючи м'ясо равликів, є сприятливим середовищем для їх розвитку. Для запобігання розвитку мікроорганізмів необхідно мінімізувати або обмежити вплив чинників довкілля на організм равликів. Повітря, грунт і вода відносяться до таких факторів. При певних умовах патогенні мікроби потрапляють в кишечник равлики з навколишнього середовища і можуть проникати в інші органи і м'язи. В результаті м'ясо таких равликів має низьку якість і піддається біологічному розкладанню. У проведеному дослідженні встановлено, що для розведення равликів необхідно мінімізувати негативний вплив факторів навколишнього середовища, повітря, грунту і води. У приміщеннях, де містяться равлики в холодну пору, кількість пилу і, отже, кількість мікроорганізмів залежить від способу очищення приміщень, організації виробничого процесу, застосування і ефективності вентиляції і т. Д. Забруднення равликів і, отже, приготованих продуктів мікрофлорою призводить не тільки до значних економічних втрат, а й може стати причиною попадання в організм людини отруйних речовин і патогенних бактерій, що викликають серйозні захворювання, які можуть бути небезпечні для життя.Среди проблем гигиены пищевых продуктов особое внимание уделяется профилактике заболеваний человека, возникающих в результате использования такого довольно экзотического продукта, как мясо улитки, на которое может воздействовать микрофлора, а также улучшению гигиенических условий. условия разведения, транспортировки и переработки мяса. Микроорганизмы систематически попадают в организм улиток, и их наличие подтверждает определенный механизм заражения брюхоногих моллюсков и таким образом характеризует объект с точки зрения потенциальной опасности. Пищевой продукт, включая мясо улиток, является благоприятной средой для их развития. Для предотвращения развития микроорганизмов необходимо минимизировать или ограничить влияние факторов окружающей среды на организм улиток. Воздух, почва и вода относятся к таким факторам. При определенных условиях патогенные микробы попадают в кишечник улитки из окружающей среды и могут проникать в другие органы и мышцы. В результате мясо таких улиток имеет низкое качество и поддается биологическому разложению.В проведенном исследовании установлено, что для разведения улиток необходимо минимизировать негативное влияние факторов окружающей среды, воздуха, почвы и воды. В помещениях, где содержатся улитки в холодное время, количество пыли и, следовательно, количество микроорганизмов зависит от способа очистки помещений, организации производственного процесса, применения и эффективности вентиляции и т. Д. Загрязнение улиток и, следовательно, приготовленных продуктов микрофлорой приводит не только к значительным экономическим потерям, но и может стать причиной попадания в организм человека ядовитых веществ и патогенных бактерий, вызывающих серьезные заболевания, которые могут быть опасны для жизни.
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/833
Appears in Collections:Зарубіжні видання

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Danilova_The_influence_2019.pdf885.83 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.