Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/834
Title: ОПРЕДЕЛЕНИЕ СТЕПЕНИ СВЕЖЕСТИ МЯСА УЛИТОК БИОХИМИЧЕСКИМ МЕТОДОМ
Other Titles: DETERMINATION OF THE DEGREE FRESHNESS OF MEAT SNAILS BY THE BIOCHEMICAL
METHOD ВИЗНАЧЕННЯ СТУПЕНЯ СВІЖОСТІ М’ЯСА РАВЛИКІВ БІОХІМІЧНИМ МЕТОДОМ
Authors: Данилова, Татьяна Николаевна
Danilova, Tetyana Mykolaivna
Данілова, Тетяна Миколаївна
Данилова, Ирина Сергеевна
Danilova, Irina Sergeevna
Данілова, Ірина Сергіївна
Keywords: биохимический метод, мясо, улитка, свежесть
biochemical method, meat, snail, freshness біохімічний метод, м’ясо, равлик, свіжість
Issue Date: 2019
Publisher: Ученые записки УО ВГАВМ
Citation: Данилова Т.Н., Данилова И.С. Определение степени свежести мяса улиток биохимическим методом. Ученые записки УО ВГАВМ. 2019. т. 55. Вып. 4. С. 110-113.
Abstract: Увеличение производства продуктов питания и расширения их ассортимента для обеспечения различных слоев населения по научно обоснованным нормам имеет важное социально-экономическое и народнохозяйственное значение. Наращивание выпуска высококачественных пищевых продуктов, расширение их ассортимента в интересах потребителя при максимальной экономической эффективности производства - главная задача перерабатывающей отрасли. Одним из таких продуктов питания, на сегодня, является мясо улиток. Однако лабораторные методы по определению качества и безопасности этого деликатеса не разработаны. В даной статье приведены данные по исследованию свежести мяса улиток. Нами разработан биохимический метод определения свежести мяса улиток. Предложенный данный способ позволяет: быстро и надежно проводить экспресс-анализ мяса съедобных улиток биохимическим методом визуально, используя при этом мясо-водную вытяжку, приготовленную в соотношении 1:15 и концентрацией CuSO4 2,5% или 3,0%. Способ является простым в исполнении, а его результаты дают возможность определения и выявления свежести мяса улиток на протяжении 60 минут.
Description: The increase in food production and the expansion of their range to provide different segments of the population according to scientifically based standards is of major socio-economic and national economic importance. Increasing the production of high-quality food products, expanding their range in the interests of the consumer with the maximum economic efficiency of production is the main task of the processing industry. methods for determining the quality and safety of this delicacy are not developed However, laboratory. The article presents data on the study of the freshness of snail meat. We have developed a biochemical method for determining the freshness of snail meat. The proposed method allows you to: quickly and reliably carry out a rapid analysis of the meat of edible snails by a biochemical method visually, using the meat-water extract, prepared in a ratio of 1:15 and a CuSO4 concentration of 2.5% or 3.0%. The method is simple to perform, and its results make it possible to determine and identify the freshness of the meat of snails for 60 minutes. Збільшення виробництва продуктів харчування і розширення їх асортименту для забезпечення різних верств населення за науково обгрунтованими нормами має важливе соціально-економічне і народногосподарське значення. Нарощування випуску високоякісних харчових продуктів, розширення їх асортименту в інтересах споживача при максимальній економічній ефективності виробництва - головне завдання переробної галузі. Одним з таких продуктів харчування, на сьогодні, є м'ясо равликів. Однак лабораторні методи по визначенню якості та безпеки цього делікатесу не розроблені. В даній статті наведені дані по дослідженню свіжості м'яса равликів. Нами розроблений біохімічний метод визначення свіжості м'яса равликів. Запропонований даний спосіб дозволяє: швидко і надійно проводити експрес-аналіз м'яса їстівних равликів біохімічним методом візуально, використовуючи при цьому м'ясо-водну витяжку, приготовану в співвідношенні 1:15 і концентрацією CuSO4 2,5% або 3,0%. Спосіб є простим у виконанні, а його результати дають можливість визначення та виявлення свіжості м'яса равликів протягом 60 хвилин.
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/834
Appears in Collections:Зарубіжні видання

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Danilova_DETERMINATION_2019.pdf256.59 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.