Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/835
Title: ВІТАМІННИЙ СКЛАД М’ЯСА РАВЛИКІВ ПІСЛЯ ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ
Other Titles: VITAMIN COMPOSITION OF THE SNAILS MEAT AFTER THERMAL PROCESSING
ВИТАМИННЫЙ СОСТАВ МЯСА УЛИТОК ПОСЛЕ ТЕРМИЧЕСКОЙ ОБРАБОТКИ
Authors: Данілова, Ірина Сергіївна
Danilova, Irina Sergeevna
Данилова, Ирина Сергеевна
Данілова, Тетяна Миколаївна
Danilova, Tetyana Mykolaivna
Данилова, Татьяна Николаевна
Keywords: вітаміни, м’ясо, равлик, термічна обробка
vitamini, meat, snail, thermal processing витамины, м'ясо, улитка, термическая обработка
Issue Date: 2019
Publisher: Науковий журнал Біологія тварин
Citation: Данілова І.С., Данілова Т.М. Вітамінний склад м’яса равликів після термічної обробки. Науковий журнал Біологія тварин. 2019. т. 21, №3. С. 28-32.
Abstract: Вітаміни є незамінними факторами живлення для людей і в той же час не є такими для тварин деяких видів. За відсутності вітамінів в організмі розвиваються гіповітамінози, причиною яких можуть бути екзогенні, ендогенні та змішані фактори. М'ясо равликів багате не тільки на мікро- та макроелементи, амінокислоти, жирні кислоти, але і на вітаміни. Однак нами вже вивчено питання вітамінного складу м'яса равликів, але питання наявності вітамінів після його проварювання – термічної обробки залишається не вивченим. У статті представлені дані щодо вмісту вітамінів після проварювання у трьох видів равликів - Helix aspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix pomatia, результати отримані у цифрових виразах. Дослідивши м'ясо равликів усіх трьох видів ми встановили, що в ньому утримуються вітаміни - В1, В2, В3(РР), В9, А, Е. Але після проварювання вітаміни групи В руйнуються. Найбільш вітамінонасичене виявилося м'ясо равлику Helix aspersa maxima.
Description: This work complements new data on the content of vitamins in snail meat after feeding, and thus confirms the usefulness of this species of animal. Thus, we found that the meat of snails of the species Helix aspersa maxima, Helix aspersa muller and Helix pomatia enriched with vitamins B1, B2, B3 (PP), B9, A, E. But after boiling water-soluble vitamins are destroyed by half as compared to raw same kind of snails. In the future, our further research will be the development of methodological recommendations, which include and provided data. Витамины являются незаменимыми факторами питания для людей и в то же время не являются таковыми для животных некоторых видов. При отсутствии витаминов в организме развиваются гиповитаминозы, причиной которых могут быть экзогенные, эндогенные и смешанные факторы. Мясо улиток багатое не только на микро- и макроэлементы, аминокислоты, жирные кислоты, но и на витамины. Однако нами уже изучен вопрос витаминного состава мяса улиток, но вопрос наличия витаминов после его проваривания – термической обработки остается не изученым. В статье представлены данные по содержанию витаминов после проваривания у трех видов улиток - Helix aspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix pomatia, результаты получены в цифровых выражениях. Происследовав мясо улиток всех трех видов мы установили, что в нем содержатся витамины - В1, В2, В3(РР), В9, А, Е. Но после проваривания витамины группы В разрушаются. Наиболее витаминонасыщенным оказалось мясо улитки Helix aspersa maxima.
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/835
Appears in Collections:Зарубіжні видання

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Danilova_VITAMIN_COMPOSITION_2019.pdf335.86 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.