Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/840
Title: ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ М’ЯСНОСТІ ПРИ 81 ВИРОЩУВАННІ БАРАНЦІВ ДО РІЗНОЇ ЗАБІЙНОЇ МАСИ
Other Titles: THE FEATURES of MEAT FORMATION in the RAMS GROWING PERIOD till the DIFFERENT SLAUGHTER WEIGHT ОСОБЕННОСТИ ФОРМИРОВАНИЯ МЯСНОСТИ ПРИ ВЫРАЩИВАНИИ БАРАНЧИКОВ ДО РАЗНОЙ ЖИВОЙ МАССЫ
Authors: Помітун, І. А.
Pomitun, I. A.
Помитун, И. А.
Корх І. В.
Korkh I. V.
Корх И. В.
Косова Н. О.
Kosova N. O.
Косова Н. А.
Бойко Н. В.
Boiko N. V.
Бойко Н. В.
Паньків Л. П.
Pan’kiv L. P.
Панькив Л. П.
Рязанов П. О
Riazanov P.O.
Рязанов П. А.
Keywords: баранці, терміни забою, осьовий і периферійний відділи, м’язи
rams, terms of slaughter, axial and peripheral departments, muscles баранчики, сроки забоя, осевой и периферический отделы, мышцы
Issue Date: 2018
Publisher: Нова Каховка– Пиел. Вівчарство та козівництво. фах. темат. наук.зб.
Citation: Особливості формування м’ясності при вирощуванні баранців до різної живої маси /І. А. Помітун, І. В. Корх, Н. О. Косова, Н. В. Бойко, Л. П. Паньків,П. О. Рязанов// Вівчарство та козівництво. фах. темат. наук.зб.- Вип. 3. -2018. – С. 81-91.
Abstract: Виявлено особливості формування м’ясності при вирощуванні баранців до різної забійної маси. Реалізація поставленої мети передбачала використання комплексу загальноприйнятих зоотехнічних, лабораторних та біометричних методів досліджень. Як результат виконаної роботи установлено, що абсолютна маса периферійного і осьового відділів напівтуш баранців була обумовлена інтенсивністю росту і коливалася залежно від їх живої маси при забої. Найбільший приріст живої маси у них був забезпечений, перш за все, збільшенням периферійного відділу. Баранці з високою інтенсивністю росту при забої на третьому етапі досліджень високовірогідно переважали менш масивних ровесників як за абсолютною масою периферійного і осьового відділів напівтуш, так і окремих відрубів. Зокрема, маса периферійного відділу напівтуш баранців I групи була на 8,0% більшою порівняно з аналогічним показником ровесників II групи. За порівняння маси осьового відділу напівтуш перевага перших над останніми збільшилась і становила 18,2%. Тоді як за визначення співвідношення маси периферійного і осьового відділів до загальної маси напівтуш виявлено, що у баранців I групи периферійний відділ займав 53,0%, осьовий – 47,0%, II групи відповідно – 51,8% і 48,2% до загальної їх маси. Водночас у тазовому поясі баранців обох груп найбільшу питому частку в масі досліджених м’язів займали чотириголовий і двохголовий м’язи стегна, а в плечовому поясі – триголовий плеча. Інші м’язи характеризувалися менш посиленим розвитком й на їх питому частку припадало не більше 9,9 % їх загальної маси в напівтушах.
Description: The features of the meat formation during rams growing to the different slaughter weight were identified. The realization of this goal envisaged the using generally accepted zoo-technical, laboratory and biometric research methods. The absolute mass of the peripheral and axial departments of rams’ half-carcasses was determined by the growth intensity and varied depending on their live weight at slaughter. The live weight greatest increase was provided, first of all, by a peripheral department increase. The rams, which had high growth intensity at slaughter, exceeded less massive peers both in absolute mass of the peripheral and axial departments of carcasses and individual cuts highly significant in the third stage of the research. Specifically, the mass of the peripheral department of the I group rams half-carcasses was at 8.0% higher than for the peers from group II. By comparing the mass of the axial department of the half-carcasses, the advantage of the first over the last ones increased and amounted to 18.2%. Whereas, by the mass of the peripheral and axial departments ratio determination to the total mass of the carcasses, it was revealed that for the rams from I group the peripheral department occupied near 53.0%, axial – 47.0%, for the II group, respectively, 51.8 % and 48.2% of their total mass. At the same time, the quadriceps and biceps hip muscles occupied the largest proportion in the mass of the studied muscles in the pelvic girdle of both groups of rams, and in the shoulder girdle - the triceps. Other muscles were characterized by less intense development their specific share accounted for not more than 9.9% of their total mass in the half-carcasses. Выявлены особенности формирования мясности при выращивании баранчиков до разной забойной массы. Реализация поставленной цели предусматривала использование комплекса общепринятых зоотехнических, лабораторных и биометрических методов исследований. В результате выполненной работы установлено, что абсолютная масса периферического и осевого отделов полутуш баранчиков была обусловлена интенсивностью роста и колебалась в зависимости от их живой массы при убое. Наибольший прирост их живой массы был обеспечен, в первую очередь, увеличением периферического отдела. Баранчики с высокой интенсивностью роста при забое на третьем этапе исследований высоко достоверно превышали менее массивных сверстников как по абсолютной массе периферического и осевого отделов полутуш, так и отдельных отрубов. В частности, масса периферического отдела полутуш баранчиков I группы была на 8,0% больше по сравнению с аналогичным показателем сверстников II группы. При сравнении массы осевого отдела полутуш преимущество первых над последними увеличилось и составило 18,2%. Тогда как при определении соотношения массы периферического и осевого отделов к общей массе полутуш выявлено, что у баранчиков I группы периферический отдел занимал 53,0%, осевой – 47,0%, II группы соответственно – 51,8% и 48,2% по отношению к их общей массе. В тоже время, в тазовом поясе баранчиков обеих групп наибольший удельный вес в массе исследованных мышц занимали четырехглавая и двуглавая мышцы бедра, а в плечевом поясе – трехглавая плеча. Другие мышцы характеризовались менее усиленным развитием и на их удельную долю приходилось не более 9,9% их общей массы в полутушах.
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/840
Appears in Collections:Фахові видання України

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pomitun_MEAT_FORMATION_2018.pdf420.35 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.