Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/843
Title: STUDY OF QUALITY INDICATORS FOR MEAT RAW MATERIALS AND THE EFFECTIVENESS OF A PROTECTIVE TECHNOLOGICAL METHOD UNDER CONDITIONS OF DIFFERENT CONTENT OF HEAVY METALS IN A PIG DIET
Other Titles: ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ М’ЯСНОЇ СИРОВИНИ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАХИСНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО МЕТОДУ В УМОВАХ РІЗНОГО ВМІСТУ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ В РАЦІОНІ СВИНЕЙ ИССЛЕДОВАНИЕ КАЧЕСТВЕННЫХ ПОКАЗАТЕЛЕЙ МЯСНОГО СЫРЬЯ И ЭФФЕКТИВНОСТИ ЗАЩИТНОГО ТЕХНОЛОГИЧЕСКОГО МЕТОДА В УСЛОВИЯХ РАЗЛИЧНОГО СОДЕРЖАНИЯ ТЯЖЕЛЫХ МЕТАЛЛОВ В РАЦИОНЕ СВИНЕЙ
Authors: Chala Olga
Чала Ольга
Чалая Ольга
Nanka Olexander
Нанка Олександр
Нанка Александр
Paliy Andriy
Палій Андрій
Палий Андрей
Nagornij Sergey
Нагорний Сергій
Нагорный Сергей
Chaliy Oleksandr
Чалий Олександр
Чалый Александр
Keywords: pork; lard; quality; heavy metals; moisture retaining ability; experimental plant additive
свинина, сало, якість, важкі метали, вологоутримуюча здатність, експериментальна рослинна добавка свинина, сало, качество, тяжелые металлы, влагоудерживающая способность, экспериментальная растительная добавка
Issue Date: 2019
Publisher: Eastern-European Journal of Enterprise technologies (Technology and equipment of food production)
Citation: O. Chalaya, А. Nanka, A. Paliy, S. Nagornij, O. Chalyi . Study of quality indicators for meat raw materials and the effectiveness of a protective technological method under conditions of different content of heavy metals in a pig diet // "Eastern-European Journal of Enterprise technologies (Technology and equipment of food production). - NO 4 /11 (100). - 2019. - С. 74 - 81 (внесено до Scopus).
Abstract: The paper report results of research related to studying a change in the qualitative indicators and technological properties of meat and lard of swine under conditions of different diet compositions, specifically, with the addition of lead and cadmium (combined and separately) at the dose of 20 maximum permissible concentrations. The evaluation of effectiveness of the protective technological method (feeding experimental plant additive) at the simultaneous arrival of heavy metals with feed was given in order to restore the quality of swine production. It was found that lead and cadmium, both at combined and at separate arrival with feed to the organisms of young pigs had a negative impact on the nutritional and biological value of pork and its technological properties. Their influence led to a decrease in the caloricity of meat, retaining protein, fat, dry substances in it, while the most sufficient changes were observed in the animals of group IV, where lead and cadmium arrived at the same time. Active acidity of meat and its moisture-retaining capability of animals of all groups were within the norm. However, in animals that received elevated doses of heavy metals with feed, the pH of meat changed slightly toward the neutral medium (pH is 5.3–5.5, while control value of pH is 5.1), the moisture-retaining ability of the meat of the studied animals ranged from 55.1 % to 56.5 % (control was 55.1 %). The influence of diets with different composition resulted in a change of the qualitative indicators of lard of the studied animals, at this, there was a reliable increase in the percentage of dry matter (up to 2.84 %) and fat (up to 2.79 %) compared with the control. Feeding animals with the experimental plant additive along with the feed that contained heavy metals contributed to the enhancement of the calorie content of meat (up to 19.4 %), dry matter (up to 9.4 %), the protein-quality indicator (up to 5.9 %) compared with the animals that received heavy metals with the feed, but without the application of this technological method. This technological method also contributed to the technological improvement of the qualitative indicators of lard of the animal. Specifically, we noted an increase in the percentage of dry matter (from 0.4 % to 2.5 %), fat (from 0.7 % to 3.2 %) and a decrease of cell membranes in lard (from 8.6 % to 25 %) in comparison with the indicators of animals of groups I–IV and their approaching the control indicators.
Description: Викладено результати досліджень, що пов’язані з вивченням зміни якісних показників та технологічних властивості м’яса і сала свиней за умов різного складу раціонів, а саме з додаванням Свинцю і Кадмію (сумісно та окремо) в дозі 20 гранично допустимих концентрацій. Надана оцінка ефективності захисного технологічного прийому (згодовування експериментальної рослинної добавки) при одночасному надходженні з раціоном важких металів, з метою відновлення якості продукції свинарства. Встановлено, що Свинець і Кадмій, як при сумісному так і окремому надходженні в організм молодняка свиней з кормом, мали негативний вплив на харчову та біологічну цінність свинини та її технологічні властивості. Під їх дією знижувалась калорійність м’яса, утримання в ньому білку, жиру, сухих речовин, при цьому найсуттєвіші зміни спостерігалися у тварин ІV групи, де Свинець і Кадмій надходив разом. Активна кислотність м’яса та її вологоутримуюча здатність тварин всіх груп знаходились в межах норми. Однак у тварин, які отримували з раціоном підвищені дози важких металів, рН м’яса дещо змінювалось в бік нейтрального середовища (рН – 5,3–5,5, при контролі рН – 5,1), вологоутримуюча здатність м’яса дослідних тварин коливалась від 55,1 % до 56,5 % (контроль – 55,1 %). Під впливом різних за складом раціонів відбувались зміни якісних показників сала дослідних свиней, при цьому достовірно знижувався відсоток сухої речовини (до 2,84 %) і жиру (до 2,79 %) порівняно з контролем. Згодовування тваринам разом з раціоном, що містив важкі метали, експериментальної рослинної добавки, сприяло покращенню калорійності м’яса (до 19,4 %), сухої речовини (до 9,4 %), білково-якісного показника (до 5,9 %) порівняно із тваринами, що отримували з раціоном важкі метали, але без застосування цього технологічного прийому. Цей технологічний прийом сприяв також покращенню якісних показників сала тварин. А саме, відмічалось збільшення % сухої речовини (від 0,4 % до 2,5 %), жиру (від 0,7 % до 3,2 %) та зменшення клітинних оболонок у салі (від 8,6 % до 25 %) порівняно із показниками тварин ІІ–ІV груп та наближення їх до показників контролю. Изложены результаты исследований, связанных с изучением изменения качественных показателей и технологических свойств мяса и сала свиней в условиях различного состава рационов, а именно с добавлением свинца и кадмия (совместно и отдельно) в дозе 20 предельно допустимых концентраций. Дана оценка эффективности защитного технологического приема (скармливания экспериментальной растительной добавки) при одновременном поступлении с рационом тяжелых металлов, с целью восстановления качества продукции свиноводства. Установлено, что Свинец и Кадмий, как при совместном так и отдельном поступлении в организм молодняка свиней с кормом, имели негативное влияние на пищевую и биологическую ценность свинины и ее технологические свойства. Под их действием снижалась калорийность мяса, содержание в нем белка, жира, сухих веществ, при этом существенные изменения наблюдались у животных IV группы, где Свинец и кадмий поступал вместе. Активная кислотность мяса и его влагоудерживающая способность животных всех групп находились в пределах нормы. Однако у животных, получавших с рационом повышенные дозы тяжелых металлов, рН мяса несколько менялось в сторону нейтральной среды (рН - 5,3-5,5, при контроле рН - 5,1), влагоудерживающая способность мяса подопытных животных колебалась от 55,1% до 56,5% (контроль - 55,1%). Под влиянием различных по составу рационов происходили изменения качественных показателей сала исследовательских свиней, при этом достоверно снижался процент сухого вещества (до 2,84%) и жира (до 2,79%) по сравнению с контролем. Скармливания животным вместе с рационом, содержащий тяжелые металлы, экспериментальной растительной добавки, способствовало улучшению калорийности мяса (до 19,4%), сухого вещества (до 9,4%), белково-качественного показателя (до 5,9%) по сравнению с животными, получавшими с рационом тяжелые металлы, но без применения этого технологического приема. Этот технологический прием способствовал также улучшению качественных показателей сала животных. В частности, отмечалось увеличение% сухого вещества (от 0,4% до 2,5%), жира (от 0,7% до 3,2%) и уменьшение клеточных оболочек в сале (от 8,6% до 25%) по сравнению с показателями животных II-IV групп и приближения их к показателям контроля.
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/843
Appears in Collections:Зарубіжні видання

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Chaly_STUDY_OF_QUALITY_2019.pdf326.41 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.