Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/928
Title: Експрес-методи виявлення обробки м’яса дезінфікуючими засобами під час зберігання та реалізації
Other Titles: Express methods for determining the processing of meat by disinfectants during storage and sale.
Authors: Яценко, Іван Володимирович
Богатко, Надія Михайлівна
Фотіна, Тетяна Іванівна
Yacenko, I. V.
Bogatko, N. M.
Fotina, T. I.
Keywords: судова експертиза харчових продуктів, експрес-методи дослідження, свинина, яловичина, баранина, козлятина, м’ясо птиці.
forensic examination of foodstuffs, rapid research methods, pork, beef, lamb, goaton, poultry meat.
Issue Date: 2018
Publisher: Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького
Citation: Вводиться бібліографічний опис матеріалу відповідно до ДСТУ ГОСТ 7.1:2006
Abstract: Розроблені експрес-методи виявлення обробки м’яса ссавців та птиці дезінфікуючими засобами (формаліном, хлором, пероксидом водню, оцтовою кислотою) з метою приховування ознак його псування. Ці методи можуть бути використані поряд з іншими методами під час проведення судової експертизи необроблених харчових продуктів, зокрема м’яса. Вірогідність результатів визначення становить 99,4 –99,9%. Для контролю якості й безпечності м’яса забійних ссавців та птиці під час їх зберігання й реалізації пропонується застосовувати розроблені експрес-методи у виробничих лабораторіях потужностей із переробки м’яса, забійних підприємствах та підприємствах із реалізації та зберігання м’яса, у державних лабораторіях ветеринарної медицини та в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках, а також під час проведення судової експертизи харчових продуктів, зокрема м’яса забійних ссавців та птиці. Need to improve the control of meat slaughter animals and poultry in their rigging to develop modern express methods that have credibility in the indicators within and 99,4 to 99.9%, and can be used along with other methods to determine their quality and safety in the manufacturing laboratory facilities for meat processing, slaughtering companies and companies with sales and storage of meat (supermarkets, whole- sale warehouses, refrigerators and the like), in the state laboratories of veterinary medicine and in laboratories of veterinary-sanitary examination of agro-industrial markets. Despite the fact that the responsibility for the safety and quality of food of animal origin is entrusted to the manufacturer, the protection of consumer health is always under control of the state. To ensure consumers receive safe and high quality meat need to develop new rapid methods for their adequate control. Especially relevant are the research directions for the development of rapid methods to objectively assess the safety and quality of meat of slaughtered animals and poultry during storage, and the implementation or use for the production of meat products. In stores, supermarkets, wholesale bases, the agricultural markets during the implementation of the meat of slaughtered animals and poultry it is often possible to detect the adulteration of meat for the handling of formalin, chlorine, hydrogen peroxide, acetic acid, potassium permanganate for long-term storage and eliminate the signs of damage. Therefore, we have performed experimental studies and developed rapid methods to identify this type of fraud. Developed rapid methods for the determination of adulteration of meat of slaughter animals and poultry with formalin, chlorine, hydrogen peroxide, acetic acid, potassium permanganate are simple to implement and their results specific quality indicators. Therefore, these rapid methods are available us along with other methods for determining the quality and safety of meat slaughtered animals and poultry (determination of organoleptic, the content of amino-ammoniac nitrogen, hydrogen sulfide, ammonia, pH, etc). These methods can be used in determining the safety and quality of meat of slaughtered animals and poultry during storage, and the implementation of laboratories at the facilities of meat processing, supermarkets, wholesale bases, in government veterinary laboratories and laboratories of veterinary-sanitary examination of agro-industrial markets.
URI: http://repository.hdzva.edu.ua/handle/repoHDZVA/928
ISSN: UDC 619:614.31:637.5:661.41
Appears in Collections:Фахові видання України

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
nvlnuvmbvn_2018_20_92_7.pdf375.61 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.